12 Mart 2011 Cumartesi

Otobüs Fotoğrafçılığı

Fotoğraf ortaya çıktığı karanlık oda döneminden itibaren her alanda kendine bir yer edinmiştir. Günümüzde ise disiplinler arası bir alan haline gelmiştir. Bu alanlardan biri Otobüs Fotoğrafçılığıdır. Otobüs fotoğrafçılığı matriks filminin hemen ardından neyin gerçek neyin gerçek olmadığı sorunsalı üzerinden hareketle ortaya çıkmıştır. Gerçek- gerçek olmayan sorunsalı post-modernizmin etkisiyle hayatın bir illüzyon olduğu düşüncesini ortaya çıkarmış bu da her yolun her kişi tarafından farklı algılanmasına sebep olmuştur. Bu noktada amacımız hareket halindeki otobüste görülen görüntülerle çekilen fotoğrafların arasındaki farkın insanlar üzerinde ortaya çıkardığı duygu durumlarını fark ettirmektir. Kursun bir diğer özelliği ise günümüz insanına çevresi ve rüyaları hakkında bilinçli bir nitelik kazandırarak şöförün gözüyle dünyaya bakma özelliği kazandırmaktadır.

ATÖLYE PROGRAMI

-ilk hafta-
Eğitimimiz çevresel psikoloji dersleri ile başlar. insanın çevresine olanlara karşı farkındalık kazanması amaçlanır. Daha sonra katılımcıların gördükleri görüntülerin bir matriks olduğu hipnoz yoluyla bilinç altına işlenir. Bilinç altına girmişken otobüs fotoğrafçılığı eğitim cd'si katılımcıların bilinçaltına yüklenir. Böylece kendilerine geldiklerinde daha kısa bir sürede fotoğraf konusunda profesyonel hale gelirler. Bilgilerin yerli yerine oturması için ders burada biter.

-ikinci hafta-
Yerli yerine oturan bilgilere sahip olan katılımcılara otobüs fotoğrafçılığı eğitim cd'sini izletiyoruz. bu bilgileri kolayca edinen katılımcılar fotoğraf hakkındaki temel ve mekanik bilgileri, fotoğraf makinesinin kullanımını bir kaç pratikle kolayca öğrenirler. Bol fotoğraf çekme ödeviyle ders bitirilir.

-üçüncü hafta-
Atölyede otobüs simülasyonu hazırlanır. Otobüste ayaktayken fotoğraf makinesini sabit tutma öğrenilir.Haber ajansından gelen bir muhabir konuğumuz bize kaza anındaki görüntülerin çekilme pozisyonları hakkındaki bir konuşma yapar. Elde edilen bilgiler canlandırmalarla öğrenilmeye çalışılır ve eksik noktalar tartışılır. Son olarak da diğer hafta otobüslerle gezilecek yerler hakkında bilgi verilir.

-dördüncü hafta-
Katılımcılarla 48 nolu Uludağ Üniversitesi- Heykel Otobüsüyle çekim gezisine çıkılır. Otobüsün hızıyla fotoğraf makinesinin enstantene hızı orantılanması öğrenilir. Çevrede görülenlerin gerçek olup olmadığı sorgulanana kadar yeni görüntüler devreye girer, işte bu noktada fotoğrafı çekilecek görüntüler arasında ayrım yapma işlevi kazanılması amaçlanır. Şoförle girilen diyalogda yol hakkında bilgiler alınırken bir yandan da fotoğraf çekilerek beyindeki hem duyma merkezini hem de görme merkezini aynı anda çalıştırma sağlanır. Duraklarda bekleyen insanların duygu durumları kadraja yansıtılmaya çalışılır. Farkında olmadan geçilen sokaklara karşı farkındalık sağlanarak iyi fotoğraf çekme özelliklerinin kazanılması amaçlanır.

-son hafta-
Çekim gezisinde çekilen fotoğraflar değerlendirilir. İlk çekilen fotoğraflarla çekim gezisinde elde edilen fotoğraflar arasında karşılaştırma yapılır. Otobüslerin insanlara yönelik olmasına rağmen şoförlerin ne taşıdıklarının farkında olup olmadığı tartışılır. Farkındalığı olanlar derneklere yönelirken yeni uyanmış olanlarda yol fobisi kendini gösterir. İlk çekilen fotoğraflar ile çekim gezisinde çekilen fotoğraflar arasındaki fark hakkında katılımcılardan kompozisyon yazması istenir. En beğenilen fotoğraflar kompozisyonuyla birlikte sergilenir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder