26 Temmuz 2010 Pazartesi

dıt dıt..dıt dıt..labelling..!



Toplumda sivrilen insanlara olan bakış açımız globallaşan dünyaya karşın sonlanmıyor.birey farklı bir davranışta bulunarak toplumdan ilk etiketlenmeyi alıyor. mesela yolda giderken yanınızdan takla atarak geçen bir insanı acrobat 9 olarak değil de deli olarak etiketleyip üstüne üstün töbe töbe deyip yolunuza devam etmeniz gibi.bu durumda etiketlenen insan ne yapacak? etiketlenmenin verdiği yetkiye dayanarak alınan sorumluluğundan dolayı çevresinin bakışları arasında kendini muhakeme dönemine girecek.
İlk aşama: yoksa ben bu dünyadan değil miyim?
takla atarken kanın beynine ulaşma noktasında akla gelen bu soruya cevap bulmada geciken nöronlar karşısında afallayan beyin sıvısı kendine cevap bulma sürecine sokarak melankoli davranışlarda bulunuyor.
ikinci aşama: kendini tanıma
kendini kültür, çevresel faktörler, medya, coğrafi konum, insan gibi faktörlerin etkisinden uzaklaşarak bir odaya kapatan etiketli uzun saatler boyunca kendi hakkında ilginç özelliklerle karşılaştı. Karşılaştığı özelliklerle yakınlaşan birey özel dakikalar yaşayarak kendiyle barışık duruma geldi.
üçüncü aşama: aidiyetlik sorunu
kendini tanıyan birey akrobat hareketlerinin kökenine inerek halk kütüphanesinde yaptığı araştırma sonucunda kendisinin acrobat ailesinin bir üyesi olan acrobat reader olduğunu fark etti.
dördüncü aşama:isyan
yıllarca kimliğinden ve kişiliğinden uzakta yaşayan birey neden saçların beyazlamış arkadaş şarkısı eşliğinde günlerce rakı balık yaptıktan sonra karşılaştığı gerçeklerle baş edemeyerek kendine ait bir dünya yaratabilirdi, fakat o son aşama olan beşinci aşamayı seçti.
beşinci aşama:kabullenme
soruların bir süre sonra etki etmediği kişide herşeyi kabullenme süreci başlar.toplumun yaptığı etiketlenme sonrasında toplumu değiştiremeyeceği için etikete uygun davranmaya devam eden kişi olayı kendini gerçekleştiren kehanete döndürmüş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder